Multipotentialite

Nu är jag äntligen här igen. Ursäkta att jag inte bloggat på några dagar, livet går i ett med jobbet, fotbollsträning för bonusbarn, handling, planering och allting av olika slag.

Igår var vi hemma hos ett par kompisar, ett par som vi umgås med, och vi hamnar alltid i så roliga diskussioner. Det är rätt djupa samtal men vi har alltid glimten i ögat och skrattar gott tillsammans när vi analyserar och reflekterar över mänskligheten och allt mellan himmel och jord. I alla fall fick jag frågan om jag någon gång kommer att hitta vad det är som är mitt ”kall”? Kommer jag någon gång att känna jag har valt rätt?

Som svar på detta, då jag alltid aldrig har kunnat bestämma eller välja vad jag vill inrikta mig på och sen stanna fast vid det så kom jag över begreppet multipotentialite för ca ett halvår sen. Det var via en sida på sociala medier, fb, som handlar om personlighetsdraget Infj (briggs-meyers test) som lyfte detta om man kände att man aldrig liksom kan bestämma sig. Det är också ett personlighetsdrag, och inga diagnoser! (som beskriver hur vi människor är olika skapta, hur vi fungerar olika, hur våra hjärnor bearbetar information/intryck på olika sätt.) Att vi alla är olika, och vi har olika personlighetstyper som vi kan relatera till är just detta och alltså inga diagnoser. Har skrivit tidigare om att vi är snabba på att sätta personlighetstyper,-drag som diagnos. Framförallt HSP, highly sensitive personality vill många sätta som en diagnos, som att det går att medicinera eller arbeta bort, men det är ju som man är. Jag är HSP, Infj, multipotentialite…det är inget som jag har, utan är. De är beskrivningar som hjälper mig att förklara varför just jag är som jag är.

Men iallafall tillbaka till multipotentialite. Det var en länk som kom upp till tedtalk.

(Titta, jag kunde länka här 🙂 )

Emilie pratade om personer som inte hittar riktigt vad man vill i livet, och att man har många intresseområden. Också den känslan av att man aldrig blir så riktigt riktigt bra som man vill bli för man tappar intresset innan man blir den experten och så bra som man egentligen kanske önskade. Personer med denna typ av personlighet fungerar så klart också på olika vis. Ingen är den andra lik. Det är ju inte så att ok, jag är multipotentialite då fungerar jag som alla de andra som är samma, och de dragen som hör dit. Utan när man har läst om det så är det ju största delen man känner igen men sedan finns det kanske en eller två bitar som inte är lika stora.

Det finns även två stycken större delar i denna typ, som jag har tolkat det efter filmklippet och efter artiklar som jag läst.

Den första är att man hittar ett intresseområde och då lägger man all kraft och energi till detta, och när man känner att nu kan jag detta bra, (ingen expert för det tålamodet/energin/intresset har man inte), så hittar man ett nytt område/intresse som man ska sätta sig in i.

Den andra (som jag kan säga att jag klassar in som) är att man har så många olika intresseområden och alla dessa är i ständig process. Så man har kanske 10 projekt/intressen/områden igång hela tiden samtidigt, vilket gör att man blir rätt kluven, men samtidigt är man motiverad och letar oupphörligt efter nya kunskaper/lärdomar/erfarenheter. Och det är detta som då jag kan relatera/klassa in som. Med alla mina projekt som jag hela tiden vill. Jag får panik om jag inte kan få lära mig nya saker. Men det som hjälpte mig, då jag har varit utbränd med för många bollar i luften, är just att läsa om personlighetsdrag. Och att lära mig om stress, psykisk ohälsa m.m. Men att känna detta är så jag, och känna igen sig. Det gör att en stor tyngd lyftes från axlarna. Det som jag kan känna är svårt är att få tiden att räcka till till allt man vill. Jag önskar inte att dygnet hade fler timmar eller så, älskar att sova också, 7-8 timmar, men ja. Samtidigt känner jag mig aldrig bra nog, och det kanske fler kan relatera till om ni känner igen er? Och det gäller såklart inte bara multipotentialite, utan i dagens samhälle verkar det vara ett sånt himla prestationssamhälle, och vi aldrig räcker till? Men det ämnet får vi ta en annan gång. Som sagt jag har många projekt/intressen igång samtidigt, kan ju aldrig riktigt bestämma mig , så mycket kunskap/lärdomar/erfaranden det finns 😉  och nu även då bloggen sen lite mer än en månad tillbaka och jag vill skriva här så ofta jag kan, mina ambitioner är något varje dag och går det är det bra, men det går kanske inte alltid.

Jag har försökt lära mig skillnad mellan förväntningar och ambitioner. Mina ambitioner är dit jag vill nå, medans mina förväntningar som jag har på mig själv får ökas med tiden. När något är nytt kan jag inte ha förväntningar på mig själv att klara mina ambitioner direkt utan det är något som jag får utvecklas med under tiden. Sen kan ambitioner även finnas för dagen, för träningen, eller projekt. Att idag vill jag klara det, och gör man det är det bra, men gör man inte det så ok jag försöker imorgon eller nästa gång igen. Men förväntar jag mig att jag ska klara det och inte för det blir besvikelsen bara så stor. Nu kom jag in på en liten avstickar men jag hoppas att det kan vara till hjälp ❤

Vi hörs snart igen!

/Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s