Vem har makten i ditt liv?

Just nu är det mycket tankar som pågår i mitt huvud om just allt. Jag funderar på det här med bloggen, om jag kanske enbart ska skriva om detta med personlig utveckling, insikter, tankar, reflektioner, öka sitt välbefinnande, ta hand om sig själv och hur man kan tänka för att må bra i livet. Eller om jag då ska lägga in allt med det andra kreativa som jag också vill och som jag hade som ambition att skriva om? Det jag känner jag brinner för i livet är att hjälpa andra. Jag vill hjälpa andra att hjälpa sig själva.

Som titeln då lyder Vem har makten i ditt liv? Jo det är ju jag då. Och jag märker själv att det mesta som jag skriver om här på bloggen handlar just om livet, relationer (även den vi har till oss själva) och det mellan himmel och jord så kommer bloggen fortsättningsvis handla om det. Som jag skrev innan, jag vill hjälpa andra att hjälpa sig själva. Jag kommer att lägga ut en gång i veckan. Detta för att få ihop livet och tillvaron för min del.

 

Ikväll var jag ute och gick en härlig långpromenad och lyssnade på podden Sånt är livet med Ida och Alex. Har precis börjat lyssna på podd och böcker på Bookbeat. Innan var jag lite emot sånt, inte podd då men att lyssna på böcker istället för att läsa. Jag menar, hallå att få hålla i en bok och läsa…det är ju hur underbart som helst eller hur? Men nu när jag såg många böcker som jag ville läsa, så behöver jag ju inte betala för böckerna utan enbart månadsabbonnemang istället. Men visst jag får ju lyssna på dem istället för att läsa dem. För mig är det mer avkoppling att läsa, då jag lever mig in i den världen där karaktärerna är. När jag lyssnar så då kan jag göra annat samtidigt, jag kopplar inte av på samma sätt. För-och nackdelar med allt.

Jag började lyssna på boken Introvert, den tysta revolutionen. Jag kommer inte mer än 12 minuter in i boken förrän jag måste pausa, stanna upp och reflektera över vad som sagts. Han berättade om livet för den introverte, gav exemplet med Ferdinand som drogs ut i världen av andra. För många av de introverta är detta dagens samhälle då vi hela tiden väntas vara kontaktsökande och utåt. Då har vi social kompetens säger man. Fast Linus Jonkman menar att man är social, och bara för att man är social betyder inte det att man har social kompetens. En som pratar och inte låter andra prata visar kanske inte på social kompetens. Introvert har negativ klang där vi anses vara inåtgående, och inte sociala.

Det kan inte vara mer fel anser jag. Ja, jag älskar att vara själv, att bara få vara, gå in i min egen värld, fantisera, läsa böcker, måla och ja allt kreativt som ni vet 😉 men betyder det att jag vill vara ensam? Nej, klart inte. Jag har familj och vänner som jag tycker om att umgås med. Jag gillar kanske inte stora folksamlingar utan mindre där vi kan sitta och prata med varandra. Nu ska jag inte gå in så mycket mer på just det med introversion utan återkoppla till titeln.

Att jag kom in på det med introversion med koppling till titeln var för det Linus berättade i början. Nämligen många introverta har tappat bort sig själva. Dagens samhälle vill inte ha introverta, det ska vara extrovert, det är bra. Nu är det ju inte bara introverta som låter andra ha makt över dem men det fick mig att tänka. I och med jag började lyssna på podd. Dagens samhälle är stort, med den digitala världen och sociala medier så får vi hela tiden påverkan någonstans ifrån som vi försöker förhålla oss till.

Redan när vi är barn så har någon annan makten över oss, och det är så det ska vara. Som barn förstår man inte vilka konsekvenser olika handlingar har och det får man lära sig, men man kan inte tänka på det sättet som en vuxen gör. Hjärnans utveckling har inte kommit så långt. Men i barndomen lär vi oss förhoppningsvis hur vi ska förhålla oss till detta. Vad vi själva står för, och vad vi kan kompromissa med. Också hur vi ska förhålla oss till påverkan från samhället, och att det är du själv som har makten.

Vem är det som har makten i ditt liv? Jo det är ju du själv. Hur du låter någon annan påverka dig är bara du själv som kan bestämma. Trivs du inte med någon aspekt i ditt liv, ditt jobb, ekonomi, relation eller vad det nu är, vem kan ändra på det förutom du? Nej, ingen. När vi hade kompisar i lördags på besök så diskuterade vi hur olika personligheter kan trycka på våra knappar så vi går direkt in i försvarsmode eller attackmode kan vi uttrycka det, men är de personligheterna egentligen ett problem? Om du tänker efter? Nej, du upplever det som ett problem för att du reagerar som att det är ett problem. Jag som jag skrivit tidigare tar lite tid att tänka innan jag pratar, kanske inte säger ifrån direkt när det inte känns bra, och absolut det ska man göra. Man ska inte låta någon köra över en, eller trampa ner på en. Men även om nu jag inte säger ifrån. Om jag vänder andra kinden till, och inte låter det påverka mig? Vad händer då? Ingenting heller. Det är din attityd som bestämmer om det är ett problem och hur stort det blir. Ofta skapar man sina egna problem.

Eleanor Roosevelt sa ”Ingen kan få dig att känna dig mindervärdig utan ditt samtycke”. Detta citat har berört mig mycket, särskilt de sista åren då jag kämpat med depression, ångest, utmattning. Just att det är jag som har makten, ingen annan.

Fick upp en bild på facebook häromdagen från Leliv där det stod

”Du har inte fått ett bra liv eller dåligt liv. Du har fått ett liv. Vad du gör av det är upp till dig. Rätt fantastiskt när man tänker det.”

Visst är det? Med det citatet avslutar jag detta inlägg.

Du har makten i ditt liv, var rädd om den ❤

/Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s