Förändringar, bra eller dåligt?

Ikväll tänkte jag skriva lite om förändringar och vilka tankar/känslor det kan skapa hos en. Jag kommer då också gå igenom boken Omgiven av idioter med vad de olika personlighetstyperna står för, hur de beter sig osv. som jag skrivit jag skulle göra innan.

För min egen del som har lite svårt för spontana infall och förändringar till en början så började jag reflektera över detta. (Detta är typiskt infj-och även hsp personlighetsdraget, finns tester att göra på nätet. Kommer att länka till dem i slutet av detta blogginlägg).

Min sambo tycker ibland att jag är tråkig för att jag inte alltid är på på spontana infall som han vill utan min första reaktion är nej, det kan vi inte. Men varför kan vi inte? Jo, för min hjärna är inte där. Jag tror nog att några av er känner igen er i detta. Min hjärna och sinne behöver ställa in sig på just den aktiviteten så att jag är förberedd på vad som kommer att ske, eller veta om det så att jag kan planera in det. Ofta är vi så uppe i våra huvuden och våra tankar (några av oss i alla fall) att andra saker som vi inte tänkt stör det som finns där uppe.

En annan tanke som slår mig är att man kanske inte förstår varför?hur?vad?när?hur blir det? hur ska vi göra om den situationen uppkommer? Ja en massa frågor som dyker upp vid förändringar eller spontana infall. Vår rädsla för förändring kommer kanske av att vi inte förstår? Och att vi inte vet hur det kommer att bli?

När vi inte förstår något så första känslan kan ju vara rädsla för det nya, för förändringen, att man blir lite ”anti” och tänker att nej det tänker/känner inte jag för. Så vet jag att jag själv kan reagera i första stund. Det är inte förrän hjärnan har börjat bearbeta det som uppdagats på något sätt, via kontakt med andra människor, medier eller ja på något sätt har kommit fram som man börjar tänka och ställa om sig. Vi, många eller några av oss människor är av naturen vanemänniskor. Vi vill ha det trygga. Vi vill inte gärna slänga oss ut i det okända (obs, nu talar jag inte om alla för det finns dem som känner för att prova nya saker, kommer till detta med senare). Även om en situation, t.ex. ditt jobb inte känns så motiverande eller lustfyllt, så stannar vi ändå kvar för ja det är det trygga. Vi vill ta det säkra före det osäkra. Man vet inte vad som händer om man vågar prova något annat, vi är kanske rädda för att prova, för att vi förstår kanske inte saker i det nya jobbet vi byter till. Men det är som jag skrivit tidigare, du som har makten att ändra i ditt liv, ingen annan kan göra det åt dig ❤

Förändringar kan leda till både bra och dåliga saker, men vi vet inte och det skapar en osäkerhet hos många. Det enda vi vet med säkerhet är också att vi lever i en föränderlig värld. Förr var inte det så uppe på tapeten det här t.ex. med personlighetstyper och tester som det är idag. Ändå så var det Hippokrates ca år 400 före kristus som började reflektera och tänka på det här med hur olika vi människor är, och hur vi beter oss. (Även Linus Jonkman, Introvert den tysta revolutionen lyfter Hippokrates). Men nu ska jag berätta om de fyra färgerna som Thomas Eriksson i Omgiven av idioter skriver om. Han skriver på ett humoristiskt och lättsamt sätt så man lätt förstår och känner det är roligt att läsa. I alla fall med förändringar som jag har uttyckte det tidigare i inlägget är det typiska drag för det gröna och även blåa personlighetsdraget. Jag kommer nu skriva lite kortfattat om de olika personlighetstyperna utifrån de färger han använder sig av.

Viktigt att tänka på är att alla drag kan ses som både bra och dåliga, det handlar ju om vilken situation som man befinner sig i.

Röda: Dominerande, Reagerar snabbt, ambitiösa, målmedvetna, direkt/rak, bestämda, otåliga. Deras strävan är framåt, och de bryr sig inte om om de trampar någon på tårna eller om någon tar illa upp för de säger sanningen. Oftast är de ledartyper. De är ofta en personlighet med extra energi som kan driva och lyfta projekt framåt och vidare. De hanterar svårigheter och utmaningar på ett bra sätt, vilket ofta (skulle jag tro) gör att de inte har så svårt för förändringar. Det är ju bara ett steg framåt. Dock tröttnar de fort också, de vill hela tiden vidare.

Gula: Utåtriktade, verbala, positiva, kreativa, spontana, inte mycket för rutin. De behöver stor bekräftelse och om det är någon som hela tiden pratar (och utifrån sig själv då) så är det typiskt en gul person. Inte många andra får något sagt i deras närhet. De gillar inte att foga sig efter givna system utan det fria är det bästa. De lever för att leva och deras positiva anda är något som nog lätt kan smitta av sig. De har inte många bekymmer i världen, eller de går över väldigt fort i alla fall. De vill gärna skapa relationer och de berättar även sina känslor…ibland även för främlingar. Sprider glädje och värme i sin omgivning. Den gule har inte heller svårt för förändringar eller att prova nya saker.

Grön: Den gröna är den vanligaste, vilket gör att nog många kommer känna igen sig i denna.

Lugna, relationsfokuserad, goda lyssnare, uppmärksam, vänlig, försiktig, hjälpsam, lojal. De sticker ofta inte ut som andra utan skapar en god balans. De är väldigt lugna, ofta kanske för lugna vilket gör att det inte blir något gjort. De är även så vänliga och fokuserade på att inte skapa någon konflikt att de håller tyst gentemot den personen men kan gå och kräka av sig hos en eller två andra, vilket kan ses som oärligt. Även att de inte vill trampa någon på tårna kan leda till att inget blir utträttat. De gillar att känna stabilitet och att få order om vad som ska göras så länge det är snällt formulerat. Du kan gissa att de inte gillar förändringar va? 😉

Blåa: Analytiska, försiktiga, logisk, noggrann, metodisk, perfektionistiskt, följer regler, distanserad. Blåa kan upplevas som väldigt kalla i sin personlighet gentemot andra då de är analytiska och logiska. De gör inte mycket väsen av sig men de har koll på vad som pågår. Kan vara svår att komma in på livet för t.ex. på jobbet så är det jobb som gäller och inte privata. Ser felen och riskerna. När något nytt kommer upp, förändringar så är det den blåa som ställer frågor som hur blir detta? vad gör vi om denna situation uppstår? vad är målet/syftet? Det finns som många olika aspekter att ta hänsyn till. De säger oftast inget heller förrän de har koll, de chansar inte. De har koll, och när de väl säger något har andra inte mycket och komma med för det som den blåa berättar är oftast det som stämmer för de har tagit reda på fakta innan. Gissa hur de tänker om förändringar? 😉

Här var som sagt lite kortfattat. Läs gärna boken själva. Den är riktigt kul att läsa om man är intresserad av att förstå människans natur. Att vi alla är olika. Jag älskar att lära mig hur olika människor fungerar, att lära känna dem på djupet.

Sen är fallet så att man är oftast inte enbart en färg som i detta fallet. Enligt Thomas Erikson kan man ha 3, som jag är grön, blå och lite gul. Men sen hittade jag på en internet sida på nätet när jag läste på om disc-analys om en chef som använt sig av detta sen 90-talet och enligt honom så ansåg han att en människa hade alla 4 färger bara olika mycket. Det var som att man bar runt på 4 färgburkar, med olika mycket av de olika färgerna och det tycker jag lät som en bra idé/tanke.

Sen är det ju annat med som styr ens personlighet, uppväxten med uppfostran, arv och miljö, föräldrar, och var vi befinner oss i livet, olika skeenden i livet som påverkat oss och nya händelser som påverkar vår utveckling. För vi slutar aldrig utvecklas, vi är ju även vi föränderliga. Man är ju inte den person man var för 10år sen, inte sant? Barn utvecklas mycket snabbare än oss, därför är det viktigt att vara närvarande och stöttande i utvecklingen hos dem enligt min åsikt. De är mer formbara än vi. Därför ska man uttrycka med försiktighet som Erikson säger om att barn är den eller den personligheten. De formas med oss, och med samhället de växer upp i. Vi växte upp i ett annat samhälle, en annan tid i denna föränderliga värld. Jag tog upp barn-perspektivet för de som har barn, eller bonusbarn, vet hur snabbt deras utveckling går om man blickar tillbaka. De växer upp för fort ❤

Här kommer i alla fall de testerna som man kan gå in och prova om man är nyfiken:

https://www.discanalys.com/personlighetstest-farger/

(Detta är det test med färgerns som utgångpunkt i personlighetstyper)

https://www.16personalities.com/sv/gratis-personlighetstest

(Briggs-Meyers test, eller det som leder till vilken av personlighetstyp som man mest faller in under)

https://sensitiv-hsp.se/hogkanslighet/elaine-arons-sjalvtest/

(Hsp-test)

Jag hoppas du har tyckt det var roligt att läsa, om än detta långa inlägg, lärt dig något eller fått lite nya insikter.

Glöm inte, det är du som har makten att påverka i ditt liv, ingen annan ❤

Önskar dig all lycka och välgång till nästa gång!

/Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s