Jag eller vi?

Jag eller vi? En tanke som jag reflekterat mycket över under en längre tid, några år eller kanske ännu längre. Frågan som jag reflekterar över jag eller vi är det här med att jag uppmärksammar aspekter kring människan som gör mig fundersam. Linus Jonkman i Introvert-boken tar också upp detta med att förr i tiden, tror han pratade om 40-talet och framåt till 70-talet, så fokuserade samhället på vi:et, familjen, kollektivet. De som föddes under dessa årtionden kanske är mer inriktade uppväxten där familjen handlade om vi:et, inte jag som enskild individ. I min uppväxt fick jag lära mig visa respekt, och hänsyn till mina medmänniskor, att vi ska vara rädd om alla, ta hand om varandra, tja vanligt hyfs kan man säga, tack och förlåt.

Det som Jonkman också tar upp är det som jag märkt i samhället, ibland på sociala medier, men nyheter och ja samhället i allmänhet att det handlar mycket om jag, jag, JAG. Vi ska lära oss ta för oss, vi kan bli allt vi vill och det är bra, det stämmer jag in i. Jag tror på attraktionslagen, att det är vi själva som har makten. MEN, det som jag tänker på med detta är ju att i samhället är det inte bara jag. Det är ett vi. Miljökatastrofer, krig, våld och ja så mycket negativt som händer. Av den anledningen så har jag stängt av nyheter, jag fokuserar på det jag vill se, annars tar jag så lätt åt mig att jag går och mår dåligt över det.

Men i alla fall det som jag tänker är att man kanske fokuserar så mycket på jag, att jag ska få det, jag ska det och det att man glömmer bort vi. Som i relationer eller i en familj. Där är det ju flera individer som ska få livets pussel att gå ihop. Jag vet inte om många relationer idag kanske tar slut för att man glömmer bort vi. Jag vet inte, det är bara en tanke som slår mig i skrivande stund. Det är klart att ibland växer man ifrån varandra, eller så är relationen dysfunktionell eller av någon annan anledning och mår man dåligt i en relation, eller inte är lycklig är det klart att man inte ska vara tillsammans. Men många relationer kanske tar slut för tidigt, om man inte kämpar för oss, för vi.

Jag tänker mycket på det här med balansen mellan jag och vi, att man behöver finna den. Lära sig att leva tillsammans i världen, respektera varandra och våra olikheter. När jag drabbades av utmattning fick jag sen lära mig sätta gränser, att också tänka på mig och inte alla andra hela tiden. Det är viktigt. För att ta hand om andra behöver man ta hand om sig själv också, men det kan ju inte bara vara jag som gäller hela tiden. Den balansen ser så klart olika ut för olika personer också, beroende på vad man vill i livet. Men vi får inte glömma bort varandra och att vara rädd om vår moder jord. ”Bara jag har det bra” så behöver jag inte tänka på andra eller vår natur, ”bara jag får”. Men vi tar slut på naturens tillgångar som vi inte får åter på en lång tid. Vi behöver leva i harmoni med varandra och med naturen. Men nu kommer jag in på sidospår.

Detta blev ett kort inlägg då det har varit fullt upp i livet som går i ett och mycket tankar. Och ett väldigt djupt lite deprimerat inlägg. Jag som ser mig själv som positiv och kör affirmationer varje dag, och väljer att se det positiva. Men dessa tankar finns ju där ändå och det är okej. Men det handlar om hur man vill se på livet. Jag väljer inte att se glaset som halvtomt, eller halvfullt. Jag tänker att wow, jag har möjlighet att fylla på glaset med det jag vill 🙂

Nästa vecka ska jag skriva mer om attraktionslagen och hur jag lärt mig att ändra mina tankar/inställningar. Det är rätt coolt när man läser i sina tankeböcker om hur man tänkte/mådde för ett halvår sen, två år sen och även fem-sex år sen. Hur långt man kommit, hur mycket man lärt sig och utvecklats 🙂

 

Tills nästa gång, önskar jag er att vara rädda om varandra, ta hand om varandra ❤

/Sofie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s